miercuri, 19 septembrie 2012

Victor Ponta il trage de urechi pe Constantin Roibu, fostul manager al OLTCHIM

Victor Ponta: "Nu ştiu cum a reuşit d-l Roibu, dar şi-a făcut prieteni pe toţi... Între timp, acumulând 2 miliarde şi ceva de lei datorii!"

victor ponta il trage de urechi pe constantin roibu   "Vineri va fi licitaţia cu strigare în prezenţa, sigur, a mass-media. Sper să ştim, în sensul în care sper ca procedura să se desfăşoare totuşi la modul serios, pentru că dacă unul dintre cei care participă vine şi licitează oricât de mult, 50 de milioane, 100 de milioane, 200 de milioane, deşi e evident că în termenul stabilit nu va putea să aibă acei bani, probabil că asta reprezintă doar o amânare a procedurii reale. Sper ca lucrurile să se desfăşoare totuşi într-un mod normal, pentru că aici e vorba nu doar de peste 3.000 de oameni la Oltchim, 600 de oameni la Arpechim, vorbim de CET Govora, care dă căldură municipiului Râmnicu Vâlcea, vorbim de mina de la Berbeşti şi vorbim de foarte multe alte societăţi care trăiesc în jurul Oltchim", a declarat Primul-ministru Victor Ponta.

   "Nu va exista încheierea nici unui contract cu nici o firmă, chiar fie declarată vineri câştigătoare, decât în măsura în care condiţiile puse, care ţin - condiţii de păstrare a obiectului de activitate, de investiţii şi implicit, de păstrare a locurilor de muncă - nu vor fi garantate prin contract. Altfel nu semnăm contractul", susţine Ponta.

Declaraţii ale Primului-ministru Victor Ponta la TV

   Cu privire la transformarea creanţelor în acţiuni: "Pentru că acţionarul minoritar, PCC, s-a opus şi de altfel, de câţiva ani, jocul lor a fost un joc destul de obstrucţionist în cadrul Oltchimului. Însă vina principală pentru toţi aceşti ani - din 2006 Oltchim e pe pierdere în fiecare an - vina principală este a fostei conduceri, a d-lui Roibu, conducere care a fost ţinută, ca să fiu foarte corect, de toate guvernele şi toate partidele. Ca să nu credeţi că dau vina pe cineva în mod anume. Nu ştiu cum a reuşit dl Roibu, dar şi-a făcut prieteni pe toţi... Între timp, acumulând 2 miliarde şi ceva de lei datorii".

   "Oricine, eventual, cumpără Oltchimul, va beneficia de un acord deja semnat între OMV Petrom şi statul român, prin care OMV se obligă să vândă şi Arpechimul, necesar bunei activităţi a Oltchim".

   "Sperăm săptămâna viitoare să reuşim să plătim salariile pe august. Problema aici este că sunt şi foarte mulţi creditori care, cum aud că vrem să facem ceva bun - de exemplu, vineri, o firmă de insolvenţă s-a dus repede şi a blocat conturile Oltchim, auzind de la televizor că noi vom încerca să plătim salariile oamenilor. E o firmă privată, sigur, am încercat să îi convingem, dar e şi multă rea-credinţă aici. Însă în momentul în care există un câştigător, există în acest moment, s-a discutat de către conducerea Ministerului Economiei, există bănci dispuse să ofere - e vorba de aproape 20 de milioane de euro un credit[...]. Nu pentru a plăti salariile, că nu e vorba de aşa de mult, ci pentru a reporni activitatea şi, practic, din producţia care se realizează să poţi să plăteşti nu doar salarii, ci şi datorii curente, energie, în primul rând, problema e cu energia şi practic, de a reporni combinatul".

   "Dacă ar avea domnul Diaconescu acum 300 de milioane de euro, ca să îi pună la Oltchim, nu ar fi suficient, pentru că la Oltchim nu doar pui nişte bani, aşa, ca la o bancă. La Oltchim trebuie să ai capacitatea managerială pe care domnul Roibu nu a avut-o, de a plăti, pe de o parte, datorii, pe de altă parte, de a şti să faci tot acest circuit tehnologic cu Arpechimul, să produci, pentru că e vorba că nu se produc acolo pantofi sau cozonaci, ci de a şti să intri pe piaţa mondială unde vinzi aceste produse".

   "Aici nu e problema de ce preţ luăm, aici se pune problema cum salvăm Oltchimul, aşa încât poate că nu fac bine vorbind înainte de deschiderea ofertelor, dar prima mea preocupare este cum facem nu să iau 50 de milioane şi în şase luni să se închidă combinatul şi să taie fierul vechi, că rămânem cu 5.000 de oameni cărora trebuie să le plătesc ajutoare de şomaj şi rămân fără taxe la stat, deci aici nu vorbim de... Nu sunt o firmă privată sau un lichidator care vrea să vândă repede ceva, pleacă şi nu îl mai interesează. Vorbesc totuşi de trei judeţe - Vâlcea, Argeş, Gorj, unde este de asemenea compania energetică Oltenia, care livrează cărbunele - care depind de Oltchim, deci aici e o problemă, o bombă socială pe care trebuie să o rezolvăm".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu