luni, 10 septembrie 2012

VALCEA: Zilele Orasului Horezu, Braul de Aur si Festivalul International al Romilor

Sâmbătă, la Vâlcea, au avut loc trei evenimente foarte importante: Zilele oraşului Horezu, Festivalul Internaţional al Romilor (Costeşti) şi Brâul de Aur (Bărbăteşti). Deputatul PSD Aurel Vlădoiu a fost prezent la toate aceste manifestări, chiar dacă s-au desfăşurat în aceeaşi zi.

zilele orasului horezu braul de aur si festivalul international al romilor  La Horezu, parlamentarul l-a felicitat pe primarul Ilie Fârtat pentru modul în care a organizat zilele oraşului, cât şi pentru faptul că evenimentul a fost susţinut financiar printr-un proiect european.

   „Horezu este o localitate patriarhală, mioritică şi care, an de an, se dezvoltă. Acum, s-a sărbătorit împlinirea a 525 de ani de atestare documentară a oraşului. M-am bucurat să văd, şi de această dată, foarte mulţi turişti. De altfel, Horezu se evidenţiază prin două lucruri unice şi extrem de valoroase. Primul: Mănăstirea Horezu, monument istoric cuprins în patrimoniul Unesco. A fost construită de marele Constantin Brâncoveanu. A doua atracţie este ceramica de Horezu, căreia i s-a dus faima dincolo de hotarele Europei. Maeştrii ceramişti din Horezu sunt de neegalat în acest meşteşug. Acest lucru l-au arătat şi astăzi, ei dând culoare evenimentului organizat de primarul Ilie Fârtat. (...) Sigur că, la fel de mult, mi-au plăcut parada portului popular, dansurile şi muzica autentică românească. Pe scenă, au urcat artişti din mai multe localităţi vâlcene, dar şi din alte judeţe. I-am felicitat pe toţi cei care păstrează vii credinţa şi tradiţiile poporului nostru. Ceea ce fac este incredibil...”, a declarat deputatul Vlădoiu.

   Reprezentantul PSD l-a felicitat pe edilul oraşului şi pentru faptul că i-a invitat la eveniment pe toţi primarii de dinaintea sa şi care sunt în viaţă. „Mesajul transmis de el a fost acela de continuitate. Este de apreciat modul său de a pune problema în administraţie. Ştim cu toţii că, la Horezu, au fost două obiective realizate în mandatele a trei primari: liceul şi spitalul, începute în perioada domnului primar Buşe şi finalizate în urmă cu un an-doi, inclusiv cu sprijinul unor oameni ca Emilian Frâncu sau Ilie Fârtat, care în timpul guvernării PNL, au făcut lobby pentru a fi repartizate fonduri. Am mai remarcat şi faptul că actualul primar a constituit un sfat al înţelepţilor şi ţine cont de sugestiile profesorilor, preoţilor, inginerilor din localitate. În plus, am observat că are un colectiv foarte bun, care a reuşit atragă fonduri europene chiar şi pentru organizarea zilelor oraşului Horezu”, a adăugat parlamentarul. Referindu-se la ceea ce ar trebui făcut în localitate, în viitor, social-democratul a vorbit în primul rând despre „un parc industrial, în zona stejarilor seculari, unde se organizează anual şi Cocoşul de Hurez”.

   „Trebuie, de asemenea, o extindere a reţelei de alimentare cu apă şi canalizare, pentru a acoperi întregul oraş. La fel de necesare sunt reabilitarea termică a blocurilor şi realizarea staţiunii de la Vârful lui Roman. La această oră, acolo, sunt construite peste 150 de pensiuni. Ştiu că, în curând, se va construi şi un hotel. În acest an, va fi ridicată o mănăstire. Urmează să fi montate centrale eoliene. Aceasta va fi o investiţie consistentă. Sunt mai multe firme care, în acest sens, au solicitat să le fie concesionat teren. În aceste condiţii, trebuie finalizate neîntârziat lucrările de alimentare cu apă şi canalizare, cele de introducere a reţelei cu energie electrică şi, evident, cele privind amenajarea drumului de acces. Toate aceste investiţii sunt prioritare pentru noi (primar, parlamentari, conducerea Consiliului Judeţean)”, a completat deputatul Aurel Vlădoiu.

În aceeaşi zi, reprezentantul zonei Horezu în Camera Deputaţilor s-a aflat, alături de primarul Constantin Bănacu, în mijlocul comunităţii din Bărbăteşti. Şi aici, parlamentarul a participat la o manifestare menită a promova tradiţiile şi specificul românesc.

zilele orasului horezu braul de aur si festivalul international al romilor 1   „Cea de-a 41-a ediţie a Brâului de Aur, de la Bărbăteşti, s-a bucurat de un succes foarte mare. Nu o spun doar pentru că, la eveniment, au participat reprezentanţi din 11 localităţi, oameni de cultură cunoscuţi, ziarişti şi peste o mie de locuitori din zonă. O spun şi pentru că am urmărit cu foarte mare atenţie fiecare moment artistic şi am observat că, în formaţii, pe lângă „veterani”, au apărut şi mulţi copii şi tineri. Au cântat şi au dansat foarte frumos. Aveau frunţile descreţite şi se vedea că pun suflet în ceea ce fac. Toţi cei care i-am privit am admirat costumele lor populare şi i-am aplaudat pentru felul în care au dansat şi au cântat. Pe primarul Constantin Banacu l-am felicitat de două ori. Pentru modul ireproşabil în care a organizat „Brâul de Aur” şi pentru investiţiile realizate în ultima vreme.

Constantin Bănacu este unul dintre cei mai activi primari din România şi, drept dovadă, oamenii din comună îl iubesc foarte mult. E normal să fie aşa; în ultimii ani, primarul din Bărbăteşti a atras peste 200 de miliarde de la Uniunea Europeană, bani cu care a asfaltat inclusiv uliţele, a introdus apă şi canalizare, a construit un centru medico-social etc.. Acum, are în plan să continue asfaltarea, pe drumul comunal dinspre Costeşti, făcând legătura cu mănăstirile Bistriţa şi Arnota, cu schiturile Păpuşa şi 44 de Izvoare. Nu în ultimul rând, şi-a propus să asfalteze drumul dinspre Dobriceni (Stoeneşti). În proiect mai are, şi ştiu că s-a şi început execuţia drumului - spre Mănăstirea Pătrunsa - o mănăstire de călugări”, a mai spus deputatul Aurel Vlădoiu.

   În ultima parte a zilei de sâmbătă, social-democratul a trecut pe la Costeşti, unde, în toi, era Festivalul Internaţional al Romilor. Aurel Vlădoiu s-a plimbat printre corturile celor mai avuţi romi din ţară şi de peste hotare şi a şi discutat cu câţiva dintre ei. „Comunitatea de romi este importantă. La ultimul recensământ, aşa cum se ştie, s-a constatat că este singura comunitate care a crescut, din punct de vedere demografic. Am fost interesat să aflu ce preocupări au romii, ce probleme au şi cum îşi promovează tradiţiile la acest festival”, a adăugat parlamentarul, de asemenea am felicitat pe domnul primar al comunei Costesti, Toni Pestereanu pentru modul responsabil cum s-a ocupat de organizarea Festivalului Rromilor si pentru modul in care a asigurat masurile de ordine in zona.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu