joi, 6 septembrie 2012

Gala Premiilor Participarii Publice – G3P

Organizații, cetățeni și primării cu inițiativă din județul Vâlcea sunt așteptați să urce încă o dată pe scenă la Gala Premiilor Participării Publice

galei premiilor participarii publice   Primele trei ediții ale Galei Premiilor Participării Publice – G3P au adus pe scenă 33 de ONGuri, cetățeni și primării care au arătat că deciziile despre bunul mers ale unei comunităţi, fie ea oraş, comună sau chiar ţară nu trebuie să fie luate în spatele ușilor închise. Cu siguranță în județul Vâlcea există organizații și cetățeni care s-au luptat pentru o cauză. Cu siguranță există instituții care iau decizii doar după ce îi ascultă și pe cei pe care îi reprezintă. Toți aceștia merită să fie un model pentru întreaga țară și sunt așteptați să se înscrie până pe 20 septembrie la cea de-a patra ediție a evenimentului organizat de Centrul de Resurse pentru participare publică – CeRe.

   Asociația Kogayon din județul Vâlcea a fost deja aplaudată pe scena G3P, câştigând în 2009 premiul Premiul Special al juriului pentru proiectul “STOP vânătorii legalizate în Parcurile Naționale!”. Scopul proiectului a fost să prevină promulgarea unei legi prin care s-ar fi permis vânătoarea în Parcurile Naționale. În urma campaniei derulate de Asociația Kogayon, ce a durat mai bine de zece luni, legea vânătorii a fost votată cu 205 voturi pentru, 0 împotrivă și 5 abțineri. Aceasta conține amendamente introduse la inițiativa Asociația Kogayon și a celor peste 80 de ONG-uri, dar și a peste 12.000 de cetățeni.

   „Există puține cazuri în care administrația se consultă cu cetățenii atunci când ia o decizie. Există puține cazuri în care cetățenii și organizațiile se mobilizează și spun administrației ce își doresc. Existe puține cazuri în care aceștia doi – administrația și societatea civilă – se așează la aceeași masă și stabilesc împreună cum ar trebui să se întâmple lucrurile. Totuși, astfel de inițiative există și merită cunoscute pentru că ele reprezintă normalitatea! Normalitate care sigur se întâlnește și în județul Vâlcea și pe care trebuie să o arătăm tuturor”, a precizat Oana Preda, director CeRe.

Cazurile de succes în care vocea cetățenilor a fost luată în seamă de către autorități pot fi înscrise pe site-ul organizatiei (www.ce-re.ro/g3p) până la data de 20 septembrie. Poveștile de succes vor fi analizate de către un juriu mixt (jurnaliști, reprezentanţi ai societăţii civile, ai instituților publice și ai companiilor), iar câștigătorii vor fi premiați în cadrul unui eveniment ce va avea loc la București în data de 25 octombrie 2012. Pentru informaţii suplimentare: Persoană de contact – Ioana Popa, Telefon: 031 1050 755, Mobil: 0721 215 260, Email: ioana@ce-re.ro Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza .

   Gala Premiilor Participării Publice – G3P este un eveniment anual care premiază cetățeni, organizații sau autorități publice, care prin acțiunile lor reușesc să determine schimbarea sau adoptarea unei decizii publice, în beneficiul comunității pe care o reprezintă.

   CeRe s-a născut din convingerea că participarea publică nu este un moft, ci un principiu, care, dacă este folosit în adevăratul sens, poate aduce un câştig important comunităţilor din ţara noastră. La nivel local, CeRe a derulat numeroase proiecte în care au fost implicate autorităţi publice şi cetăţeni în peste 80 de comunităţi din România. În proiectele sale, autorităţile şi cetăţenii, folosind metode de participare inovative, promovate de CeRe, ajung să discute şi să ia decizii de comun acord cu privire la problemele comunităţii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu