marți, 11 septembrie 2012

Micii producatori agricoli nu trebuie impovarati suplimentar prin legislatia UE

Daciana Sârbu: “Micii producători agricoli trebuie sprijiniţi, nu împovăraţi suplimentar prin legislaţia UE”

micii producatori agricoli nu impovarati suplimentar prin legislatia ue   Daciana Sârbu, eurodeputată PSD, a atras atenţia în Parlamentul European ca legislaţia comunitară trebuie împiedicată să aibă efecte împovărătoare asupra micilor producători agricoli. Semnalul a fost transmis cu ocazia dezbaterii unui regulament referitor la identificarea electronică a animalelor, ce ar putea crea costuri şi birocraţie suplimentară pentru cea mai vulnerabilă categorie de agricultori.

   În România o treime din populaţie munceşte în agricultură, majoritatea fiind mici producători. Vă atrag atenţia că trebuie să tratăm cu foarte multă responsabilitate efectele pe care nouă legislaţie le va avea asupra acestei categorii de agricultori”, a subliniat eurodeputată. Aceasta a accentuat, în plenul PE de la Strasbourg, că regulile comunitare deja pun probleme deţinătorilor de exploataţii de mici dimensiuni şi a solicitat că ei să fie exceptaţi de la obligativitatea unor sarcini suplimentare.

   Pentru aceşti producători, politicile europene sunt de foarte multe ori imposibil de implementat sau excesiv de birocratice. Bineînţeles, nu putem să facem compromisuri în ceea ce priveşte siguranţa alimentară. Însă, în numele acesteia, nici nu trebuie să adoptăm măsuri care să îi afecteze  pe cei mai vulnerabili dintre producătorii de alimente.

   În ceea ce priveşte identificarea electronică obligatorie a bovinelor, costurile acesteia nu trebuie să fie suportate de micii fermieri. Consider că, mai ales pentru ei, identificarea electronică a animalelor ar trebui să fie opţionala.

   Daciana Sârbu a pledat pentru o mai bună protecţie şi susţinere acordată micilor producători în Uniunea Europeană, arătând ca aceştia aduc beneficii importante prin producerea de hrană sănătoasă şi ecologică: “Această categorie de agricultori trebuie să se bucure de protecţie şi sprijin, mai ales în condiţiile în care, de cele mai multe ori, ei produc cele mai sănătoase alimente, fără impact asupra mediului”.

   După dezbaterea de luni, în cursul zilei de marţi, 11 septembrie 2012, plenul PE de la Strasbourg va vota “Propunerea modificată de Regulament al Parlamentului European şi al Consiliului de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1760/2000 în ceea ce priveşte identificarea electronică a bovinelor şi eliminarea dispozițiilor privind etichetarea facultativă a cărnii de vită şi de mânzat”.

   Comisia de Agricultură a forului european s-a declarat pentru păstrarea caracterului voluntar al identificării electronice a bovinelor, justificându-şi opţiunea prin faptul că sarcina administrativă ar fi foarte mare pentru micii fermieri. În acelaşi timp, Comisia de Mediu a optat pentru obligativitatea acestei proceduri.

Daciana Sârbu activează atât în Comisia de Agricultură, cât şi în Comisia de Mediu din Parlamentul European.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu