joi, 13 decembrie 2012

Transportatorii vor să elimine ţeparii

Confederaţia Naţională Rutieră – CNR va publica, începând cu data de 1 ianuarie 2013, lista neagră a caselor de expediţii, transportatorilor şi clienţilor rău platnici.

   Măsura este menită să protejeze membrii asociaţilor ce compun CNR (FORT, APTE, FTE, etc.) faţă de fraudele la care se pretează anumite societăţi comerciale ce activează în sectorul transporturilor de mărfuri. În piaţă de transport şi expediţii există sute de agenţi economici care nu îşi plătesc datoriile faţă de transportatori, case de expediţii ce activează fără forme legale sau transportatori fantomă care nu urmăresc altceva decât să îşi substituie identităţi ale unor operatorii legali pentru a sustrage mărfuri.

   Totodată piaţa de transport mărfuri se confruntă cu clienţi care întârzie în mod deliberat efectuarea plăţilor sau pur şi simplu nu plătesc serviciile de transport, schimbând firmele de câteva ori pe an pentru a li se pierde urma.

   Cu toate că există un număr impresionant de autorităţi ce ar putea să se implice în eradicarea fenomenelor ilegale din piaţa de transport, acestea nu fac altceva decât să ridice din umeri de fiecare dată, lăsând firmele de transport să se descurce singure.

   ISCTR, ARR, Garda Financiară, ANAF, etc., efectuează controale exclusiv la firmele cu acte în regulă şi doar pentru aspecte ce ţin de interesul financiar direct instituţional, neexistând din păcate în România nici un organism care să protejeze agenţii economici de fraude financiare.

   Lista neagră va fi actualizata permanent pe baza datelor primite de la societăţile membre ce compun organizaţia CNR. Până la publicarea listei pe site-ul CNR, aceasta este transmisă săptămânal membrilor prin intermediul e-mail-urilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu